Санітарно-захисна зона - територія навколо потенційно небезпечного підприємства, в межах якої заборонено проживання населення та ведення господарської діяльності, розміри якої встановлюються проектною документацією відповідно до державних нормативних документів. Санітарно-захисні зони (далі - СЗЗ) створюються навколо об'єктів, які є джерелами виділення шкідливих речовин, запахів, підвищених рівнів шуму, вібрації, ультразвукових і електромагнітних хвиль, електронних полів, іонізуючих випромінювань тощо, з метою відокремлення таких об'єктів від територій житлової забудови. У межах СЗЗ забороняється будівництво житлових об'єктів, об'єктів соціальної інфраструктури та інших об'єктів, пов'язаних з постійним перебуванням людей.
Нормативний розмір санітарно-захисної зони - розмір СЗЗ, встановлений для промислових об'єктів, виробництв і споруд, що є джерелами впливу на середовище існування і здоров'я людини, відповідно Наказу МОЗУ "Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів" № 173 від 19 червня 1996 року (ДСП-173-96).
Основою для встановлення санітарно-захисних зон є санітарна класифікація підприємств, виробництв та об'єктів, що наведена у додатку № 4 до ДСП-173-96.
Оформлення матеріалів обґрунтування (скорочення) санітарно-захисної зони вимагається у таких випадках:
- для нових підприємств, для яких не встановлена нормативна санітарно-захисна зона згідно ДСП №173-96;
- для підприємств, у яких в нормативній санітарно-захисній зоні знаходяться житлові забудови.
У випадку, якщо нормативний розмір санітарно-захисної зони не дотримується, розміри санітарно-захисної зони можуть бути зменшені, коли в результаті розрахунків та лабораторних досліджень, проведених для району розташування підприємств або іншого виробничого об'єкта, буде встановлено, що на межі житлової забудови та прирівняних до неї об'єктів концентрації шкідливих речовин у атмосферному повітрі, рівні шуму, вібрації, ультразвуку, електромагнітних та іонізуючих випромінювань, статичної електрики не перевищуватимуть гігієнічні нормативи.
Результати розрахунків та вимірів обробляються, аналізуються та оформляються у Матеріали обґрунтування санітарно-захисної зони та подаються до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі - Держпродспоживслужба) на санітарно-епідеміологічну оцінку.
Кінцевим результатом процедури погодження Матеріалів обґрунтування санітарно-захисної зони є санітарно-епідеміологічний висновок Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.